Συνεχίζουμε ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ άνω των 50€

Καρνιτίνη - Τι είναι και γιατί θεωρείται ως σημαντική πηγή ενέργειας ;

2022-05-06

Τι ακριβώς είναι και ποια η λειτουργία της ;

Η Καρνιτίνη αποτελεί ένα πολύ δημοφιλές συμπλήρωμα για εκείνους που θέλουν να ενισχύσουν την ενέργεια τους και να αύξησουν τις καύσεις τους. Τι είναι όμως η Καρνιτίνη ;

Η Καρνιτίνη είναι ένα αμινοξύ το οποίο συντίθεται στον οργανισμό μας από την την λυσίνη και την μεθειονίνη και συμμετέχει στον ενεργειακό μεταβολισμό. Υπάρχουν αρκετοί ισχυρισμοί και μη αποδεδειγμένες έρευνες για τις επιδράσεις, θετικές και αρνητικές, που μπορεί να έχει η χρήση της, αλλά εκείνο που έχει αποδειχθεί ευρέως είναι πως προάγει τη παραγωγή ενέργειας χάρη στον ενεργό ρόλο που διαδραματίζει κατά τη μεταφορά των λιπαρών οξεών στα μιτοχόνδρια των μυϊκών ινών για την παραγωγή ενέργειας.

Ακετυλική Μορφή (Acetyl L-Carnitine)

Η καρνιτίνη στην ακετυλική της μορφή ή αλλιώς ALCARnitine είναι ένα τροποποιημένο μόριο καρνιτίνης, το οποίο θεωρείται πιο αποδοτικό, καθώς έχει μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα και αυξημένη απορρόφηση. Η χρήση του ως σύμπλήρωμα δίνει τη δυνατότητα στο σώμα να χρησιμοποιήσει το αποθηκευμένο λίπος για ενέργεια πιο γρήγορα και αποδοτικά. Επίσης, βοηθά στη διαδικασία της θερμογένεσης από το υποδόριο λίπος και βοηθά στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα, ιδιαίτερα αν συνδυάζεται με προπόνηση αντιστάσεων.

Μερικά από τα βασικά της πλεονεκτήματα είναι :

1. Διαχείριση Βάρους/Απώλεια λίπους

Όπως αναφέραμε πιο πάνω η L-καρνίτινη βοηθά και επιταχύνει τον οργανισμό μας να παράγει ενέργεια αυξάνοντας τις καύσεις του αποθηκευμένου λίπους.

2. Αντιφλεγμονώδης δράση

Η χρήση της L-Καρνιτίνης διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μειώνοντας τις φλεγμονές που προκαλούνται στον οργανισμό μας από παθολογικές καταστάσεις ή από διάφορους άλλους παράγοντες.

3. Καρδιαγγειακή νόσος

Κατά τη χρήση της L-καρνιτίνης μειώνονται τόσο τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης όσο και τα επίπεδα των λιπιδιών στο αίμα. Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων μειώνεται. Μερικές αποδεδειγμένες θετικές επιδράσεις της L-καρνιτίνης σε ασθενείς με σοβαρές καρδιαγγειακές διαταραχές είναι η στεφανιαία νόσος και η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια.

Πότε ακριβώς να την παίρνω ;

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που έχουν δείξει πως η κατάλληλη δράση της L-καρνιτίνης είναι περίπου μισή ώρα πριν τη προπόνηση, προκειμένου να χρησιμοποιήσει αποδοτικά το σώμα την αυξημένη ενέργεια που θα παραχθεί. 

Πηγή : https://www.bodystore.gr/blog/ti-einai-h-carnitine/


ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ