Συνεχίζουμε ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ άνω των 50€

Γιατί Whey (Ορός Γάλακτος)

2023-08-05

Πρωτείνη Whey : Μάθε ότι χρειάζεσαι

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι μια πλήρης πρωτεΐνη που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Γιατί όμως να την προσθέσετε στη διατροφή σας;

Όταν ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, το να μετράτε τις θερμίδες και να παρακολουθείτε την πρόσληψη ζάχαρης και αλατιού έχουν γίνει πιθανώς καθημερινή συνήθεια. 

Αλλά πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν τη σημασία του να διασφαλιστεί ότι το σώμα σας λαμβάνει την πρωτεΐνη που χρειάζεται. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση διαφόρων κυττάρων. Ένας εύκολος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι το σώμα σας λαμβάνει την πρωτεΐνη που απαιτείται για να ευδοκιμήσει είναι να προσθέσετε πρωτεΐνη ορού γάλακτος στη διατροφή σας.

Τι είναι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος;

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν: τι είναι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος; Το γάλα αποτελείται από δύο πρωτεΐνες, την καζεΐνη και τον ορό γάλακτος. Όταν το γάλα υποβάλλεται σε επεξεργασία για να παραχθεί γιαούρτι ή τυρί, το υπόλοιπο υγρό ονομάζεται ορός γάλακτος. Επομένως, αν δείτε ποτέ ένα υδαρές υγρό πάνω από το γιαούρτι, μην το πετάξετε, καθώς είναι μια θρεπτική πηγή πρωτεΐνης ορού γάλακτος.


Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι μια πλήρης πρωτεΐνη που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Τι είναι όμως τα αμινοξέα και γιατί είναι σημαντικά;
Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί άνθρωποι, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος δεν είναι μόνο για αθλητές και λάτρεις της φυσικής κατάστασης. Πολλοί βασίζονται στην πρωτεΐνη ορού γάλακτος για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες σε πρωτεΐνη, να χάσουν ή να κερδίσουν βάρος ή να αναρρώσουν από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση. Επομένως, μπορείτε να προσθέσετε πρωτεΐνη ορού γάλακτος στη διατροφή σας, ακόμα κι αν δεν ασκείστε καθημερινά.


Τα οφέλη από την προσθήκη πρωτεΐνης ορού γάλακτος στη διατροφή σας παρατίθενται παρακάτω:


Η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης μπορεί να επηρεάσει θετικά την απώλεια βάρους, καθώς μειώνει το επίπεδο της ορμόνης της πείνας που είναι γνωστή ως γκρελίνη. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος σας βοηθά επίσης να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας τις λιγούρες και αποτρέποντάς σας από το σνακ. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι πολύ εύπεπτη και απορροφάται από το έντερό σας πιο γρήγορα από άλλες πηγές πρωτεΐνης.


Η πρωτεΐνη είναι το δομικό στοιχείο των μυών. Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων πρωτεΐνης σας βοηθά να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα και προάγει την ανάπτυξη των μυών κατά τη διάρκεια της προπόνησης ενδυνάμωσης. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι πλούσια σε αμινοξέα διακλαδικής αλυσίδας (BCAA) τρία αμινοξέα, με γνωστότερη την λευκίνη, το πιο ευνοϊκό (αναβολικό) από τα αμινοξέα. Η λευκίνη βοηθά επίσης στην πρόληψη της μυϊκής διάσπασης και ενθαρρύνει την αποκατάσταση των μυών.


Δεδομένου ότι η πρωτεΐνη είναι ένα από τα βασικά δομικά στοιχεία του δερματικού ιστού και προμηθεύει το σώμα με τα απαραίτητα αμινοξέα που απαιτούνται για την παραγωγή κερατίνης, είναι προφανές ότι θα βοηθήσει σε υγιές δέρμα, νύχια και μαλλιά.


Υπάρχουν τρεις τύποι πρωτεΐνης ορού γάλακτος, δηλαδή συμπυκνωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (whey), απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (iso whey) και υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (hydro whey). Αυτοί οι τύποι πρωτεΐνης ορού γάλακτος έχουν διαφορετική περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λακτόζη και λίπος.

Το συμπύκνωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος (whey) είναι η λιγότερο επεξεργασμένη μορφή πρωτεΐνης ορού γάλακτος και επομένως διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία που υπάρχουν φυσικά στον ορό γάλακτος. Αυτή η μορφή πρωτεΐνης ορού γάλακτος περιλαμβάνει χαμηλά επίπεδα λίπους και υδατανθράκων. Το ποσοστό πρωτεΐνης στο συμπύκνωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος εξαρτάται από το πόσο συμπυκνωμένο είναι.


Η απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (iso whey) υποβάλλεται σε περαιτέρω επεξεργασία για να αφαιρεθούν οι περισσότεροι υδατάνθρακες, λακτόζη και λίπος και συνήθως περιέχει τουλάχιστον 86 τοις εκατό πρωτεΐνη.


Η υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (hydro whey) θεωρείται ως η «προ-χωνεμένη» μορφή πρωτεΐνης ορού γάλακτος, καθώς έχει ήδη υποστεί μερική υδρόλυση (μια διαδικασία που απαιτείται για την απορρόφηση πρωτεΐνης από το σώμα). Η υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (hydro whey) είναι η πιο εύκολη για να χωνευτεί από το σώμα, με αποτέλεσμα την απότομη αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα, η οποία βοηθάει στην ανάπτυξη άλιπης μυϊκής μάζας.


Πρωτεΐνη ορού γάλακτος και αμινοξέα

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι μια πλήρης πρωτεΐνη που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Τι είναι όμως τα αμινοξέα και γιατί είναι σημαντικά;


Τα αμινοξέα είναι μόρια που συνδυάζονται για να δημιουργήσουν πρωτεΐνες. Αυτά τα μόρια αποτελούνται από 20 οργανικές ενώσεις που κατηγοριοποιούνται σύμφωνα με μη απαραίτητα ή απαραίτητα αμινοξέα. Τα μη απαραίτητα αμινοξέα παράγονται από το σώμα και δεν χρειάζεται να προστεθούν στη διατροφή σας. Αντίθετα, τα απαραίτητα αμινοξέα (EAA) δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό και ως εκ τούτου πρέπει να προστεθούν στη διατροφή σας.

Από άποψη φυσικής κατάστασης, τα αμινοξέα μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων μυών και στη δημιουργία νέων μυών, ενώ από την άποψη της υγείας και ευεξίας, τα αμινοξέα μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, να βοηθήσουν στην απορρόφηση του ασβεστίου, να ενθαρρύνουν την ελαστικότητα του δέρματος και τη σύνθεση νευροδιαβιβαστών και ορμονών.

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί άνθρωποι, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος δεν είναι μόνο για αθλητές και λάτρεις της φυσικής κατάστασης. Πολλοί βασίζονται στην πρωτεΐνη ορού γάλακτος για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες σε πρωτεΐνη, να χάσουν ή να κερδίσουν βάρος ή να αναρρώσουν από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση. Επομένως, μπορείτε να προσθέσετε πρωτεΐνη ορού γάλακτος στη διατροφή σας, ακόμα κι αν δεν ασκείστε καθημερινά.


Τα οφέλη από την προσθήκη πρωτεΐνης ορού γάλακτος στη διατροφή σας παρατίθενται παρακάτω:


Η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης μπορεί να επηρεάσει θετικά την απώλεια βάρους, καθώς μειώνει το επίπεδο της ορμόνης της πείνας που είναι γνωστή ως γκρελίνη. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος σας βοηθά επίσης να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας τις λιγούρες και αποτρέποντάς σας από το σνακ. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι πολύ εύπεπτη και απορροφάται από το έντερό σας πιο γρήγορα από άλλες πηγές πρωτεΐνης.


Η πρωτεΐνη είναι το δομικό στοιχείο των μυών. Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων πρωτεΐνης σας βοηθά να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα και προάγει την ανάπτυξη των μυών κατά τη διάρκεια της προπόνησης ενδυνάμωσης. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι πλούσια σε αμινοξέα διακλαδικής αλυσίδας (BCAA) τρία αμινοξέα, με γνωστότερη την λευκίνη, το πιο ευνοϊκό (αναβολικό) από τα αμινοξέα. Η λευκίνη βοηθά επίσης στην πρόληψη της μυϊκής διάσπασης και ενθαρρύνει την αποκατάσταση των μυών.


Δεδομένου ότι η πρωτεΐνη είναι ένα από τα βασικά δομικά στοιχεία του δερματικού ιστού και προμηθεύει το σώμα με τα απαραίτητα αμινοξέα που απαιτούνται για την παραγωγή κερατίνης, είναι προφανές ότι θα βοηθήσει σε υγιές δέρμα, νύχια και μαλλιά.

Γιατί να προσθέσετε πρωτεΐνη ορού γάλακτος στη διατροφή σας;

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί άνθρωποι, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος δεν είναι μόνο για αθλητές και λάτρεις της φυσικής κατάστασης. Πολλοί βασίζονται στην πρωτεΐνη ορού γάλακτος για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες σε πρωτεΐνη, να χάσουν ή να κερδίσουν βάρος ή να αναρρώσουν από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση. Επομένως, μπορείτε να προσθέσετε πρωτεΐνη ορού γάλακτος στη διατροφή σας, ακόμα κι αν δεν ασκείστε καθημερινά.


Τα οφέλη από την προσθήκη πρωτεΐνης ορού γάλακτος στη διατροφή σας παρατίθενται παρακάτω:


Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης μπορεί να επηρεάσει θετικά την απώλεια βάρους, καθώς μειώνει το επίπεδο της ορμόνης της πείνας που είναι γνωστή ως γκρελίνη. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος σας βοηθά επίσης να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας τις λιγούρες και αποτρέποντάς σας από το σνακ. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι πολύ εύπεπτη και απορροφάται από το έντερό σας πιο γρήγορα από άλλες πηγές πρωτεΐνης.


Μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη των μυών

Η πρωτεΐνη είναι το δομικό στοιχείο των μυών. Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων πρωτεΐνης σας βοηθά να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα και προάγει την ανάπτυξη των μυών κατά τη διάρκεια της προπόνησης ενδυνάμωσης. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι πλούσια σε αμινοξέα διακλαδικής αλυσίδας (BCAA) τρία αμινοξέα, με γνωστότερη την λευκίνη, το πιο ευνοϊκό (αναβολικό) από τα αμινοξέα. Η λευκίνη βοηθά επίσης στην πρόληψη της μυϊκής διάσπασης και ενθαρρύνει την αποκατάσταση των μυών.


Μπορεί να προάγει υγιές δέρμα, νύχια και μαλλιά

Δεδομένου ότι η πρωτεΐνη είναι ένα από τα βασικά δομικά στοιχεία του δερματικού ιστού και προμηθεύει το σώμα με τα απαραίτητα αμινοξέα που απαιτούνται για την παραγωγή κερατίνης, είναι προφανές ότι θα βοηθήσει σε υγιές δέρμα, νύχια και μαλλιά.


Τα διάφορα είδη πρωτεΐνης ορού γάλακτος

Υπάρχουν τρεις τύποι πρωτεΐνης ορού γάλακτος, δηλαδή συμπυκνωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (whey), απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (iso whey) και υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (hydro whey). Αυτοί οι τύποι πρωτεΐνης ορού γάλακτος έχουν διαφορετική περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λακτόζη και λίπος.


Συμπύκνωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος (Whey)

Το συμπύκνωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος (whey) είναι η λιγότερο επεξεργασμένη μορφή πρωτεΐνης ορού γάλακτος και επομένως διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία που υπάρχουν φυσικά στον ορό γάλακτος. Αυτή η μορφή πρωτεΐνης ορού γάλακτος περιλαμβάνει χαμηλά επίπεδα λίπους και υδατανθράκων. Το ποσοστό πρωτεΐνης στο συμπύκνωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος εξαρτάται από το πόσο συμπυκνωμένο είναι.


Απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (Iso Whey)

Η απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (iso whey) υποβάλλεται σε περαιτέρω επεξεργασία για να αφαιρεθούν οι περισσότεροι υδατάνθρακες, λακτόζη και λίπος και συνήθως περιέχει τουλάχιστον 86 τοις εκατό πρωτεΐνη.


Υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (Hydro Whey)

Η υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (hydro whey) θεωρείται ως η «προ-χωνεμένη» μορφή πρωτεΐνης ορού γάλακτος, καθώς έχει ήδη υποστεί μερική υδρόλυση (μια διαδικασία που απαιτείται για την απορρόφηση πρωτεΐνης από το σώμα). Η υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (hydro whey) είναι η πιο εύκολη για να χωνευτεί από το σώμα, με αποτέλεσμα την απότομη αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα, η οποία βοηθάει στην ανάπτυξη άλιπης μυϊκής μάζας.


Πηγή : https://www.usn.co.za/blogs/news/why-whey


ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ