Τι πρέπει να προσέχω στο δείπνο;

2021-02-07

Μια εγγλέζικη παροιμία λέει, «Το πρωί φάε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πλούσιος και το βράδυ σαν πτωχός»! Αυτό είναι και το σωστό για την υγεία μας, καθώς από τις έρευνες προκύπτει ότι τα υψηλών θερμίδων βραδινά γεύματα, δημιουργούν έκφραση γονιδίων που ευνοούν την παχυσαρκία και γενικά τα μεταβολικά νοσήματα. Ειδικά για τα δείπνα επειδή πολλοί - ές τρώνε πολύ, είτε από συνήθεια, είτε λόγω υποχρεώσεων, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο, σας προτείνουμε, όσες φορές συμβαίνει κάτι τέτοιο, τα εξής:

Να καταναλώνουμε πράσινες σαλάτες που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Όταν αναφέρουμε πράσινες σαλάτες, μπορεί να είναι χόρτα, κολοκυθάκια βραστά, μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, μαρούλι, φυλλώδη λαχανικά, αγγούρι κλπ. 

Οι έχοντες σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, θα βρουν καλή λύση στη λεγόμενη «γαλλική σαλάτα» και στα μικρά βραστά κολοκυθάκια.Αυτή λοιπόν η σαλάτα συνδυαζόμενη με λίγο λάδι και 1 μικρή μερίδα άπαχου πρωτεϊνικού φαγητού, είναι και χορταστική και είμαστε μέσα στα πλαίσια της σωστής υγιεινής διατροφής. Όταν βέβαια λέμε μικρή πρωτεϊνική μερίδα πρέπει να διευκρινίσουμε τι εννοούμε:

  • 1) H πρώτη επιλογή είναι το ψάρι. ΄Οχι όμως τηγανητό. Αποφύγετε δε, τις κονσέρβες και τα καπνιστά. Η μερίδα να είναι περίπου όσο η παλάμη σας, μέχρι την έκφυση του αντίχειρα.
  • 2) Δεύτερη επιλογή είναι το κοτόπουλο και η γαλοπούλα με τους ίδιους περιορισμούς που αναφέραμε στο ψάρι. Μπορείτε να παραγγείλετε καλαμάκια κοτόπουλου επίσης.
  • 3) Τρίτη επιλογή είναι άπαχο κρέας (ψαρονέφρι, φιλέτο, κλπ) πάντα με τους ίδιους όρους που αναφέρθηκαν στο 1) και 2). Εδώ εντάσσονται βεβαίως και τα άπαχα μπιφτέκια.
  • 4) Τέταρτη επιλογή είναι η ομελέτα, όπου βάζετε 1 αυγό ολόκληρο, συν 2-3 ασπράδια ακόμη, συν 1-2 φέτες τυρί χαμηλών λιπαρών για να «δέσει» την ομελέτα, προσθέτοντας κομματάκια λαχανικών (πιπεριά, κρεμμύδι, κολοκυθάκι, μανιτάρι, λίγη ντομάτα κλπ) κι έχετε ένα υπέροχο χορταστικό πιάτο.
  • 5) Πέμπτη επιλογή είναι μέσα στη σαλάτα μας να προσθέσουμε τυρί με χαμηλά λιπαρά και 2-3 φέτες προσούτο ή γαλοπούλα φουαντρέ ή βραστή (σε φέτες) ή ψητή.
  • 6) Για τους λάτρεις του σουβλακιού με πίττα, υπάρχει η λύση της αραβικής πίττας ή της αλάδωτης, με καλαμάκι από κοτόπουλο ή λουκάνικου γαλοπούλας φυσικά χωρίς πατάτες.
  • 7) Υποκατάστατο. Η επιλογή αυτή είναι διαδεδομένη στους κύκλους των αθλητών κυρίως, και αφορά 1-2 κουταλιές από «καθαρή» πρωτεϊνη σε μορφή σκόνης διαλυόμενη σε νερό, γάλα ή γιαούρτι (χαμηλών λιπαρών).
  • 8) Ακόμη και η πίτσα αν είναι με πολύ λεπτή (ιταλική) βάση και προϊόντα με χαμηλά λιπαρά (μοτσαρέλα, γαλοπούλα, μανιτάρι, λαχανικά κλπ.) δεν είναι άσχημη επιλογή.Φυσικά υπάρχουν κι' άλλες λύσεις που δεν αναφέρθησαν, ωστόσο οι πιο προσιτές είναι οι παραπάνω και βέβαια όλα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στις ατομικές απαιτήσεις του κάθε ανθρώπου, γι' αυτό και επιβάλλεται η εξατομικευμένη κι επιστημονική διατροφική προσέγγιση!

ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ (παχυσαρκιολόγος - λιπιδιολόγος, συγγραφέας διαιτολογικών βιβλίων, SCOPE ειδικός στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, τα μεταβολικά νοσήματα & τα καρδιαγγειακά, μέλος της Ελλ. Ιατρικής Ετ. Παχυσαρκίας, WOF, Ελλ. Ετ. Αθηροσκλήρωσης, EAS, & Αντιπρόεδρος Ελλ. Ερ. Ινστ. Επιστημον. Διατροφής Αθλητών) e-mail: tsilidiet@yahoo.gr