Συνεχίζουμε ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ άνω των 50€

Οδηγός Aγοράς Κωπηλατικής για το 2022

2022-05-05

Είδη Κωπηλατικής Μηχανής

Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε μία κωπηλασία για το οικιακό σας γυμναστήριο, έχετε έρθει στο σωστό μέρος! Για να σας διευκολύνουμε στην επιλογή σας, έχουμε συγκεντρώσει για εσάς σε ένα συνοπτικό οδηγό όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε την επιλογή σας.

Με μια πρώτη ματιά, θα προσέξετε αμέσως κάποιες κατασκευαστικές διαφορές. Ξεκινάμε λοιπόν με τα διαφορετικά είδη κωπηλασίας που θα βρείτε στην αγορά.

Κωπηλατικές Μηχανές Νερού

Οι ποιοτικές κωπηλασίες νερού παρέχουν την πιο ρεαλιστική κίνηση για τους οπαδούς της κωπηλασίας, αλλά είναι και οι πιο ακριβές, με το κόστος τους να ξεπερνά τα 1000€. Ωστόσο αξίζουν για τα επιπλέον πλεονεκτήματα που προσφέρουν. Οι πανέμορφες ξύλινες κωπηλασίες είναι λειτουργικά έπιπλα γυμναστικής, σχεδιασμένα για να μην κρύβονται όπως άλλα κακοσχεδιασμένα όργανα, αλλά για να μοιάζουν σαν να ανήκουν στο σαλόνι σας.

Πέρα από το κομμάτι της αισθητικής, η κίνηση σε μία μηχανή νερού είναι σαφώς ανώτερη από αυτήν των παραδοσιακών κωπηλατικών μηχανών, καθώς η ομοιόμορφη μάζα του νερού προσφέρει αυθεντική αντίσταση, κατανέμοντας το φόρτο ισόποσα σε όλο το σώμα. Επειδή το νερό είναι 800 φορές πυκνότερο από τον αέρα, η αντίσταση καθορίζεται από εσάς και ποικίλει σύμφωνα με τον «Νόμο των Κυβικών». Διπλασιασμός της ταχύτητας απαιτεί οκταπλή αύξηση στην ενέργεια και την προσπάθεια. Η αντίσταση είναι λοιπόν άπειρη και απείρως μεταβλητή.

Μαγνητικές Κωπηλατικές Μηχανές

Η μαγνητική κωπηλασία αποτελεί έναν από τους βασικότερους τύπους αντίστασης και χαρίζει μία καλή συνολική εμπειρία και άσκηση. Αυτές οι κωπηλασίες έχουν έναν αντίστοιχο τύπο αντίστασης με τα μαγνητικά ποδήλατα γυμναστικής. Μαγνήτες στο εσωτερικό χρησιμοποιούνται για να «δυσκολέψουν» τον τροχό κίνησης και να δημιουργήσουν μεγαλύτερη αντίσταση σε πεπερασμένο αριθμό επιπέδων. Το κόστος τους κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 300€ και 700€ αναλόγως αν η αντίσταση ρυθμίζεται χειροκίνητα ή ηλεκτρικά. Αποτελούν ιδανική περίπτωση για χρήστες που αναζητούν ένα αποτελεσματικό εργαλείο προπόνησης σε προσιτή τιμή.

Κωπηλατικές Μηχανές με Αντίσταση Αέρα

Αυτός είναι ο κύριος τύπος κωπηλατικής μηχανής που απαντάται σε γυμναστήρια, μαζί με τις κωπηλασίες νερού. Η αντίσταση δημιουργείται από λεπίδες στον τροχό κίνησης. Η πιο γρήγορη κωπηλασία προκαλεί μεγαλύτερη αντίσταση στις λεπίδες του τροχού κίνησης και αυτό κάνει την άσκηση δυσκολότερη. Είναι πιθανό να βρείτε και παραλλαγές, οι οποίες συνδυάζουν την αντίσταση του αέρα με μαγνητική αντίσταση.

Υδραυλικές Κωπηλατικές Μηχανές

Οι υδραυλικές κωπηλατικές μηχανές χρησιμοποιούν έναν μηχανισμό με πιστόνι (μπουκάλες) για να προσφέρουν αντίσταση σε πεπερασμένο αριθμό επιπέδων. Η γενικότερη ποιότητα κατασκευής τους υστερεί σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες κωπηλασίας, ενώ ο μηχανισμός μπορεί με τον καιρό να γίνει δύσκαμπτος και να πιέσει υπερβολικά τους συνδέσμους. Αποτελούν όμως με διαφορά την πιο οικονομική επιλογή, με το κόστος τους να κυμαίνεται συνήθως έως τα 250€, αναλόγως με τον αριθμό των πιστονιών.

Τι να προσέξετε πριν επιλέξετε μία Κωπηλασία

Αντίσταση

Τα επίπεδα αντίστασης παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές, που προκύπτουν από το είδος κατασκευής της κωπηλασίας.

Στις μηχανές νερού για παράδειγμα, η αντίσταση καθορίζεται από την ένταση με την οποία κωπηλατείτε και είναι επομένως άπειρη και απείρως μεταβλητή. Στις μαγνητικές και υδραυλικές μηχανές προσφέρεται ένας πεπερασμένος αριθμός επιπέδων αντίστασης και τη δυσκολία την καθορίζετε κάθε φορά εσείς περιστρέφοντας κάποιο μοχλό ή πιστόνι. Να θυμάστε σε αυτού του είδους τις κωπηλασίες πως σημασία έχει η συνολική αντίσταση που παράγει ένα σύστημα, οπότε δε συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε τον απόλυτο αριθμό των επιπέδων ως δείκτη της γενικής ποιότητας του μηχανήματος.

Μήκος Ράγας Κύλισης

Ορισμένες από τις πιο οικονομικές κωπηλασίες ίσως έχουν πιο κοντή ράγα για την κύλιση του καθίσματος, καθιστώντας τις ακατάλληλες για τους ψηλότερους χρήστες. Αν το ύψος είναι μεγαλύτερο από 1.80m, τότε καλό θα ήταν η ράγα κύλισης να έχει μήκος τουλάχιστον 115 εκατοστά.

Μέγιστο Βάρος Χρήστη

Το μέγιστο βάρος χρήστη είναι ένας απλός αλλά σημαντικός παράγοντας, ο οποίος είναι ενδεικτικός της ποιότητας του σκελετού μίας κωπηλασίας. Οι επαγγελματικές κωπηλασίες, συχνά έχουν μέγιστο βάρος χρήστη που αγγίζει ή και ξεπερνά τα 180 κιλά λόγω της ολοήμερης καταπόνησης που υφίστανται. Σε εξοπλισμό οικιακής χρήσης, τα ανώτερης ποιότητας μοντέλα προσφέρουν μέγιστη αντοχή 120 κιλών και άνω.

Βεβαιωθείτε πως έχετε αρκετό και σωστό χώρο

Η μέτρηση του διαθέσιμου χώρου για την κωπηλατική σας μηχανή είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, καθώς πρόκειται για εξοπλισμό που καταλαμβάνει αρκετό όγκο. Με εξαίρεση τις υδραυλικές κωπηλασίες που είναι κατά κανόνα πιο μικρές, όλες οι άλλες κατηγορίες καταλαμβάνουν σε πλήρη έκταση 2 με 2.5 μέτρα. Επιπλέον θα χρειαστεί να αφήσετε ένα περιθώριο 30 εκατοστών σε μήκος και 60 εκατοστών σε πλάτος για να εξασφαλίσετε επαρκή χώρο ώστε να γυμναστείτε άνετα. Αυτό θα επιτρέπει στην πλάτη και τους αγκώνες σας να εκτείνονται πέρα από την κωπηλατική μηχανή.

Θυμίζουμε πως είναι καλό να αποφύγετε χώρους με αυξημένη υγρασία ή ζέστη. Ακραίες θερμοκρασίες και υγρασία μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα ηλεκτρονικά μέρη της κωπηλασίας σας, όπως η κονσόλα και η καλωδίωση και σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και να ακυρώσουν την εγγύησή της.

Δυνατότητα Αναδίπλωσης

Αν και όπως είδαμε οι κωπηλασίες είναι γενικά ογκώδη μηχανήματα, τα καλά νέα είναι πως σχεδόν όλες διαθέτουν κάποιου είδους δυνατότητα αναδίπλωσης για να σας βοηθήσουν να εξοικονομείτε χώρο. Ορισμένα μοντέλα στέκονται κάθετα ισορροπώντας στο μπροστινό τους μέρος, ενώ άλλα «διπλώνουν» στη μέση. Ελέγξτε λοιπόν αν το μοντέλο που σας ενδιαφέρει έχει τη δυνατότητα αναδίπλωσης.

Επομένως τι οφέλη προσφέρει μία Κωπηλασία;

Η κωπηλασία είναι μία εξαιρετική και παραδοσιακή αερόβια άσκηση, η οποία ενεργοποιεί πραγματικά ολόκληρο το σώμα καθώς κάθε επανάληψη απαιτεί ισόποση ενέργεια από το πάνω και το κάτω μέρος του σώματος.

Η προπόνηση θα ωφελήσει το καρδιαγγειακό και το μυϊκό σας σύστημα και θα ανεβάσει τον καρδιακό σας παλμό με αποτέλεσμα την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Η καρδιά και οι πνεύμονες δυναμώνουν αυξάνοντας τη γενικότερη αντοχή, κάτι που θα διαπιστώσετε και στην καθημερινότητά σας. Επιπλέον η αντίσταση ενισχύει τη δύναμη και βελτιώνει τη φυσική κατάσταση των μυών, ενώ η έλλειψη έλξης βάρους σημαίνει μειωμένη επιβάρυνση των συνδέσμων και άρα μικρότερη πιθανότητα τραυματισμού. Είναι λοιπόν ιδανική άσκηση και για άτομα με δυσκολίες στα γόνατα ή τους γοφούς. Τέλος, η κωπηλασία καίει περίπου 600 με 1000 θερμίδες την ώρα, επομένως αποτελεί μία ιδιαίτερα αποτελεσματική επιλογή για απώλεια βάρους.

Για οποιαδήποτε απορία ή συμπληρωματική ερώτηση, παραμένουμε φυσικά πάντα στη διάθεσή σας!

Πηγή : https://www.mekma.gr/el/pages/4/blog/27/odigos-agoras-kopilatikis-gia-to-2022


ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ