Κάψε το λίπος έξυπνα κατανοώντας πως λειτουργεί ο οργανισμός μας!
Το σώμα μας προσαρμόζεται σ' αυτό που κάνουμε στη διαβίωσή μας, ενεργοποιώντας την αρχιτεκτονική του.
Σωματική Δραστηριότητα
Παρ' όλους τους περιορισμούς που συνεχώς για κάποιους μήνες θα τίθενται και θα αίρονται, είναι σημαντικότατο να έχουμε μεγάλη σωματική δραστηριότητα, καθώς επηρεάζεται όλος ο οργανισμός μας. Δηλαδή για να κινηθούν τα οστά μας, το νευρικό σύστημα κινητοποιεί τους μύες που δημιουργούν τη κίνησή μας, που με τη σειρά τους καταναλώνουν ενέργεια-θερμίδες και όσο περισσότερο τους κινητοποιούμε τόσο το σώμα διατηρείται σε καλή κατάσταση. Αρκεί φυσικά πάντοτε να έχουμε κατά νου «ΤΟ ΜΕΤΡΟΝ ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΝ».
Συσσώρευση Λίπους
Ακόμη και όταν είμαστε απλώς όρθιοι, ενεργοποιούνται μύες που εμποδίζουν τη συσσώρευση ενδοκοιλιακού λίπους. Όταν όμως καθόμαστε βοηθούμε στη συσσώρευση του ενδοκοιλιακού λίπους και της ατροφίας μεγάλου μέρους του μυϊκού μας συστήματος, που βοηθάει και στη συγκράτηση της κοιλιάς.Πρέπει επίσης να κατανοήσουμε την απλότητα της λειτουργίας του οργανισμού μας και τη σημασία που έχει η άθληση, πέρα απ' τα γνωστά.
Άθληση
Μέσα στα κύτταρά μας για την παραγωγή ενέργειας, καίει κυρίως γλυκόζη και μόνο όταν η απαίτηση ενέργειας παραταθεί πλέον των 20΄-30΄, μόνο τότε «μπαίνει στον κόπο» να κάψει λίπος (λιπαρά οξέα), πράγμα που συμβαίνει όταν αθλούμαστε ή έχουμε έντονη σωματική δραστηριότητα πάνω από μισή ώρα. Γι' αυτό φροντίζει να έχει στο αίμα πάντα γλυκόζη που είναι το οικείο καύσιμό του, ενεργοποιώντας διάφορους μηχανισμούς που έχουν τελικό αποτέλεσμα την αυξημένη όρεξη για φαγητό, δηλαδή την πείνα. Ενεργοποιεί όμως κι έναν άλλο μηχανισμό γι' αύξηση της γλυκόζης στο αίμα (γλυκαιμίας), την αντίσταση των κυττάρων στην ινσουλίνη (που ουσιαστικά είναι ο μεταφορέας της γλυκόζης στα κύτταρα), ώστε να παραμένει αρκετή γλυκόζη διαθέσιμη μέσω του αίματος, προκειμένου να την έχει συνεχώς διαθέσιμη.
Ινσουλίνη
Η αντίσταση όμως στην ινσουλίνη, παρόλο που είναι μια φυσιολογική διαδικασία, κάποια στιγμή όταν υφίστανται και κάποιοι επιβαρυντικοί παράγοντες (παχυσαρκία, κληρονομικότητα, πάθηση κλπ), ενίοτε μετατρέπεται σε παθογόνα, τροφοδοτώντας μεταβολικές νόσους (διαβήτης ΙΙ, μεταβολικό σύνδρομο, υπερλιπιδαιμίες κλπ). Δυστυχώς έτσι ένα μεγάλο τμήμα της γλυκόζης οδηγείται στα λιποκύτταρα ως περίσσεια ενέργειας μετατρεπόμενο σε λίπος ενισχύοντας φλεγμονές και άλλο προκαλεί υπεργλυκαιμία με συνήθη κατάληξη τις μεταβολικές νόσους. Αυτό ακριβώς θέλουμε να προλάβουμε με την άθληση.
Γλυκόζη
Να χρησιμοποιηθεί δηλαδή η γλυκόζη για παραγωγή έργου - ενέργειας, προλαμβάνοντας την υπεργλυκαιμία και μετά τα 20΄-30΄ άθλησης να ενεργοποιήσουμε την απόδοση ενέργειας από τα λιπαρά οξέα. Εκπαιδεύουμε συνεπώς τα μιτοχόνδρια των κυττάρων μας να «καίνε» όχι μόνο γλυκόζη αλλά και λιπαρά οξέα, μειώνοντας το λίπος στον οργανισμό μας και φυσικά τις πιθανότητες για μεταβολική νόσο.
ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
Διατολόγος, Συγγραφέας Διαιτολογικών βιβλίων, SCOPE (Ειδικός στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας πιστοποιημένος από τη WOF), με μετεκπαίδευση στη Λιπιδιολογία, στην πρόληψη καρδιαγγειακών & μεταβολικών νοσημάτων, μέλος της Ελλ. Ετ. Αθηροσκλήρωσης, EAS, WOF, Ελλ. Ιατρικής Ετ. Παχυσαρκίας.
Αντιπρόεδρος Ελλ. Ερ. Ινστ. Επιστημον. Διατροφής Αθλητών και διευθυντής της επιχείρησης «Η ΥΓΕΙΑ». e-mail: tsilidiet@yahoo.gr, face book - messenger: Μιχάλης Τσιλιμιγκάκης, site: www.tsilidiet.gr, www.hugeia.gr, www.tsilibooks.gr
ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ