Συνεχίζουμε ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ άνω των 50€

Βιταμίνη D : Ότι χρειάζεται να ξέρεις!

2021-08-03

Είναι η μόνη βιταμίνη που σχηματίζεται στον οργανισμό μας με την επίδραση του ηλιακού φωτός (υπεριώδη ακτινοβολία) πάνω στις προβιταμίνες (7-δεϋδροχοληστερόλη σε χολοκαλσιφερόλη ή D3 και την εργοστερόλη σε εργοκαλσιφερόλη ή D2), που παίρνουμε απ' τις τροφές.

Σημασία για τον ιστό

Είναι η βάση για τη μεταβολική απόθεση του ασβεστίου (εξού και το όνομα καλσιφερόλη = φέρω, μεταφέρω calcium-ασβέστιο) και του φωσφόρου στα κόκαλα, στα δόντια και στους υπόλοιπους ιστούς. Προφανώς λοιπόν είναι απαραίτητη για το χτίσιμο αυτών των ιστών και κυρίως στα παιδιά που αναπτύσσονται, στους αθλητές και στους υπερήλικες με τα προβλήματα οστεοπενίας και οστεοπόρωσης.

Έλλειψη και συνέπειες

Έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει ραχιτισμό (ανώμαλη ανάπτυξη μαλακών οστών που κυρτώνουν με πολλά σύνθετα προβλήματα), ρευματικούς πόνους, εύθραυστα οστά, σαθρά δόντια και οστεοπενία, οστεοπόρωση. Φυσικά δεν πρέπει να θεραπεύουμε αλλά να προλαμβάνουμε. Γι' αυτό επιμένουμε στη σωστή ισορροπημένη διατροφή απ' την παιδική ηλικία και όχι να τρέχουμε για ενέσεις στα γεράματά μας.

Υπερβολική λήψη

Δυστυχώς η υπερβολική λήψη βιταμίνης D καθίσταται τοξική αφού είναι λιποδιαλυτή και αποθηκεύεται στο συκώτι, εμφανίζοντας ναυτίες, πονοκεφάλους, κόπωση, εμετούς. Στα παιδιά μπορεί να έχουμε αναστολή της ανάπτυξής τους και φυσικά σε όλους υπερασβεστιαιμία.

Πηγές

Φυσικές πηγές της απ' τα τρόφιμα είναι τα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σαρδέλα κ.λπ.) τα γαλακτοκομικά (τα πλήρη), το συκώτι, τα αυγά (ο κρόκος) κ.λπ. Εκτός απ' τα τρόφιμα όπως είπαμε θέλουμε έκθεση (10΄ αρκούν) στον ήλιο, όχι φυσικά για ώρες, στις μέρες που καίει.

Καταστρέφεται όπως και η βιταμίνη Α από την υψηλή θερμότητα, το φως και τον ατμοσφαιρικό αέρα.


ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Διατολόγος, Συγγραφέας Διαιτολογικών βιβλίων, SCOPE (Ειδικός στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας πιστοποιημένος από τη WOF), με μετεκπαίδευση στη Λιπιδιολογία, στην πρόληψη καρδιαγγειακών & μεταβολικών νοσημάτων, μέλος της Ελλ. Ετ. Αθηροσκλήρωσης, EAS, WOF, Ελλ. Ιατρικής Ετ. Παχυσαρκίας.

Αντιπρόεδρος Ελλ. Ερ. Ινστ. Επιστημον. Διατροφής Αθλητών και διευθυντής της επιχείρησης «Η ΥΓΕΙΑ». e-mail: tsilidiet@yahoo.gr, face book - messenger: Μιχάλης Τσιλιμιγκάκης, site: www.tsilidiet.gr, www.hugeia.gr, www.tsilibooks.gr


ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ